Eenvoudige scheikundige proeven

 
Kleuren scheiden


foto-kleuren-scheidenMet een grote jampot, filtreerpapier en wateroplosbare viltstiften kan je laten zien dat de kleuren van viltstiften opgebouwd zijn uit afzonderlijke kleurstoffen.

Te zien zijn de basiskleuren rood geel en blauw, en een roze kleurstof. De scheiding is verkregen door op de potloodlijn onderaan het filtreerpapier dikke viltstiftstippen te zetten. Daarna is het filtreerpapier in de pot gehangen. De vloeistof onderin, de loopvloeistof, is half water half alcohol met een schepje zout.

De omhoogstijgende vloeistof neemt de kleurstoffen mee naar boven. De blauwe kleurstof lost kennelijk het beste op, en de gele het slechtste, want die zit onderaan.

 

 
 

Koolzuurgas maken

 
foto-koolzuurgas-makenAquariumsteentjes lossen langzaam op in schoonmaakazijn. Het kalksteen wordt daarbij omgezet in koolzuurgas, dat je kunt verzamelen door het via een rietje in een omgekeerde fles te leiden.
De omgekeerde fles was eerst helemaal gevuld met water. Zodra de reactie begon zag je belletjes gas uit het rietje komen. Het gas verzamelt zich bovenin de fles.

De scheikundige naam van kalksteen is calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat lost op in azijnzuur onder vorming van koolzuurgas.

 

In scheikundetaal geschreven ziet dat er zo uit:

CaCO3   +  2 CH3COOH   Ca2+ ? +  CO2   +  H2O  +  2 CH3COO- 

 

Chemische Tuin

Mooi kleurig experiment

chemische_tuin_01

Beschrijving experiment volgt